Marieke van Ditshuizen 13-05-20 08:26:39

Dank! Ik ben benieuwd wat je bronnen zijn. Groet Marieke

Marieke van Ditshuizen 10-05-20 17:10:58

Beste Bert,
Voor een internationaal kinderliedjesprentenboek dat in september verschijnt bij Querido, ben ik op zoek Naarden herkomst van het liedje ‘varen varen over de baren’. Via instagram werd ik naar u doorverwezen, zou u me hiermee verder kunnen helpen of doorverwijzen? Het Meertensinstutuut leverde in ieder geval niks op. Hartelijke groet, Marieke van Ditshuizen


Reactie:
De oudste schriftelijke vermeldingen van het lied zijn afkomstig van liedverzamelaars en dateren uit ongeveer 1850. Ik vind in die tijd verschillende versies van het lied, wat duidt op een langere mondelinge overlevering.

Ik ga kijken wat ik over het liedje kan vinden.

Maarten 28-12-19 09:20:03

Hallo Bert,
even een bedankje voor je gratis website. Ik gebruik de artikelen om mijn leerlingen nederlands van verschillende gebruiken en versjes op de hoogte te brengen. Het wordt zeer gewaardeerd.


Reactie:
Graag gedaan.

joop hintzen 24-12-19 12:08:20

Dag Bert,Met plezier bekijk en lees ik regelmatig jouw website. Zeker ook omdat ik zelf heel intensief informatie verzamel over volksliedjes.Op je website schrijf je dat in het Gruuthuse handschrift enkele regels van het lied "Dat gaat naar Den Bosch toe" zijn terug te vinden. Enige tijd geleden (19-10-2016) stelde ik je de vraag waar in het Gruuthuse-handschrift deze tekst terug te vinden zou zijn (voor een uitgebreidere toelichting zie mijn eerdere vraag). Je antwoordde mij dat je het zou uitzoeken en op terug zou komen. Helaas is dit nog niet gebeurd. Er zullen wel allerlei goede redenen zijn, het overkomt mij ook nogal eens.Maar ik ben meer dan razend benieuwd naar het antwoord. Zou het nu misschien wel lukken?Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaarmet vriendelijke groeten,joop hintzen , Rosmalen


Reactie:
Dag Joop,

De vermelding dat het lied vermeld wordt in het Gruuthuse-handschrift heb ik overgenomen van iemand anders. Als dat juist is, is het de oudste vermelding van het lied.

Ik ben op dit moment helaas niet in de gelegenheid om hier verder onderzoek naar te doen en zal de vermelding daarom uit het artikel halen tot ik hier meer informatie over heb.

Groet, Bert

Liz Ribbens 13-10-19 19:03:12

Wat een ongelofelijk leuke site! Hier ga ik veel leesplezier uurtjes aan beleven.


Reactie:
Veel plezier!

J Dekkers 12-10-19 15:29:41

Dag Bert, Kwamen op je pagina via een column van Guusje Tromp in de Haarlemse Courant over de betekenis van"het lied "In de Maneschijn"En dan te denken dat wij dit liedje als kind geleerd hebben van onze moeder. En gezongen hebben(nog steeds zingen ) voor onze (klein)kinderen.Leuk!!


Reactie:
Er staan nog veel meer liedjes op de site die een verrassende betekenis hebben.
Veel leesplezier!

Tineke 22-09-19 22:44:40

Beste Bert, Zoals je weet zijn wij bezig met het maken van een film over Zoete Lieve Gerritje uit Den Bosch. De informatie op je website is heel leuk en informatief! Op de website van de Koninklijke Bibliotheek heb ik het Gruuthusehandschrift opgezocht https://www.kb.nl/themas/middeleeuwen/het-gruuthusehandschrift/inhoudsopgave-van-het-gruuthusehandschriftWeet jij op welke bladzijde ik de tekstregels over het liedje 'Dat gaat naar Den Bosch toe' kan vinden? Hartelijke groet,Tineke

Rika Houthuijsen 14-09-19 11:57:48

Hallo Bert, Wat een super vervelend bericht en wat naar voor je. Hopelijk komt het weer tot volledig herstel, maar dat is hard werken en duurt voor jezelf altijd veel te lang. Heel veel sterkte en wij zijn zo wie zo blij met de info op jouw website. Mocht je nog goede adviezen voor ons hebben waar wij nog meer (bewegend beeld) materiaal kunnen vinden dan zou je ons daar een groot plezier mee doen.Hartelijke groet,Rika Houthuijsen, mede namens Tineke en Riet

Rika Houthuijsen 09-09-19 14:49:14

Beste Bert,Met nog 2 andere dames van onze Film- en Videoclub ERSA te Roosendaal zitten wij in de voorbereidings fase voor de productie van een kort filmpje over Den Bosch. Het thema van de film is de geschiedenis van het lied: “Zoete lieve Gerritje.... “ en de naar aanleiding daarvan gemaakte beeldjes die op 2 plaatsen in Den Bosch te vinden zijn.Wij zijn erg blij met al de door jou in de openbaarheid gebrachte zoekwerk-resultaten, zoals vermeld in jouw website.Nu lijkt het ons een erg leuk idee, als jij daar in het kort voor onze camera zelf iets over zou willen vertellen, wat wij dan weer als leidraad in ons filmpje kunnen gebruiken. Wij horen graag van jou of je hiertoe bereid bent en of dit op korte termijn in jouw mogelijkheden ligt.Hartelijke groet,Rika Houthuijsen


Reactie:
Dag Rika,

Bedankt voor de uitnodiging, maar ik kan daar helaas geen gehoor aan geven.
Enkele jaren geleden heb ik een beroerte gehad, ten gevolge waarvan ik nog steeds moeite heb met articuleren. Hierdoor ben ik op film niet altijd goed te verstaan.

groet, Bert

ellen 04-08-19 20:30:41

Beste Bert, na een heel leven kom ik er achter dat Jan van Gysen echt bestaan heeft. Ik dacht altijd: die laatste regel hangt er een beetje bij. Dat doet-ie nog, maar nu kan ik me voorstellen ik dat de mensen van die tijd wisten over wie het ging. Toch zou ik het liedje een beetje willen herschrijven:"en de vrouw nam de pan en sloeg daarmee haar man en de man heette Jan van Gysen". Dan komt hij niet zo uit de lucht vallen. Of trap ik nu een purist op de tenen?


Reactie:
Dag Ellen,

Het lied is waarschijnlijk kort na het overlijden van Jan van Gysen geschreven als een spotvers. In de regio Amsterdam en in de stad Haarlem kenden veel mensen Jan van Gysen, waardoor een nadere toelichting destijds niet nodig was.
Hoewel Jan van Gysen een klap met de koekenpan af en toe zeker verdiende, wordt in het lied vooral de draak gestoken met het feit dat Jan altijd klaagde over dingen die verkeerd waren gegaan.

groet, Bert

1 2 3
Zoeken
Terug naar homepage
 


-Telefonsich bereikbaar
-Snelle reacties
-Supersnelle SSD hosting
-Voor welke website een gepaste oplossing
-Al vanaf € 1,95 p/m
-Gratis verhuisservice
Klik hier en begin

-20+ jaar ervaring
-Grootste aanbieder van Nederland
-Gratis SEO-check
Klik hier voor gratis en vrijblijvend advies