Marijke 29-07-11 20:44:58

Hallo Macro,
Ik kwam op jouw site terecht doordat ik was gaan zoeken naar slangetjes.
Wij zaten afgelopen woensdag (27 juli 2011) aan de Lage Vaart bij Almere Buiten te vissen tot ik opeens een slangetje (ca. 30 cm) door het water zag zwemmen/kruipen. Ik was te laat voor mijn fototoestel, maar heb hem wel lang kunnen volgen daar het water op dat moment erg glad was. Wat mij opviel was,dat hij een soort van lichtgevende plek in zijn nek had. Hij was bruinig van kleur.
Ik vraag mij dus af wat voor slangetje het geweest zou kunnen zijn.
Met vriendelijke groet,
Marijke van der Sluis


Reactie:
Hallo Marijke,

Je omschrijving past uitstekend bij de Ringslang. Op de reptielen pagina vind je enkele foto's. Hij kan uitstekend zwemmen en jaagt in het water op kikkers. Jouw exemplaar is nog jong en hij moet goed oppassen dat hij niet door een Reiger of Buizerd wordt opgegeten. Dat is misschien een verrassing maar slangen hebben veel vijanden. Als het weer wat verbeterd dan zou je op een zonnige ochtend eens langs de vaart moeten lopen. Wees stil, loop voorzichtig en let op je schaduw. Mogelijk dat je er op de kant nog meer vind opgerold in het gras of op een steen. Ze zijn zeer schuw maar ongevaarlijk het is een wurg slang dus niet giftig.

monique piest 28-06-11 16:16:12

bedankt voor je reactie.

Zijn laatst naar de vlindertuin geweest. Daar waren tropische vlinders en daar stond nl dat het mannetje wel sterft. Sterven dan alleen de mannelijke tropische vlinders?.
groet Monique


Reactie:
Misschien dat ze bij de vlindertuin enkele dingen door elkaar hebben gehaald. Ook bij tropische vlinders sterft het mannetje niet na de paring. Het gedrag is gelijk aan onze inheemse dagvlinder soorten. De vrouwtjes van zowel onze als tropische vlinders leven na het leggen van de eieren meestal niet lang meer. Maar ze vallen na het leggen van het laatste ei ook niet direct om.

Overigens zijn er wel grote verschillen mogelijk tussen soorten onderling. Bij de Honingbij, Wesp, Hommel en de Mier sterft het mannetje wel na de paring. Maar de Wolbij hier op de website sterft niet en paart in zijn territorium met elk vrouwtje dat nectar uit zijn bloemen wil drinken. Het Wolbij mannetje kan zelfs een paar maanden oud worden. Bij Termieten blijft de koning ook in leven en woont samen met de koningin diep in het termietennest.

Een bijzonder geval is de Citroenvlinder. In juni/juli komen de nieuwe vlinders uit maar de mannetjes en vrouwtjes hebben geen enkele interesse voor elkaar. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn. Dat ze de winter soms vrijwel onbeschut moeten doorstaan. Als vlinders om elkaar gaan vechten raken ze beschadigd. De Citroenvlinder zijn dikke vacht en isolerende vleugels mogen voor de winter niet te zwaar beschadigen anders sterft deze door de winter kou. Pas in het volgende voorjaar zoeken ze elkaar op en voltrekt de cyclus zich.

monique piest 26-06-11 22:58:14

Hallo heb een vraag weet je toevallig ook of t mannetje na de paring sterft??
dit is voor een spreekbeurt
vr gr , monique


Reactie:
Hallo Monique,

Het mannetje sterft niet na de paring. Hij heeft een territorium dat hij verdedigd tegen andere mannetjes. Vrouwtjes die zijn gebied binnen vliegen benaderd hij om te kijken of ze paringsbereid zijn. Dit is meestal alleen het geval bij een vers uit geslopen vrouwtje want het vrouwtje paart maar een keer. Overigens zijn sommige vlinders heel sociaal. Zijn ze overdag elkaars vijand 's nachts slapen ze gezamenlijk in een struik of het gras vooral de Blauwtjes doen dit. Een bekent voorbeeld is het Heideblauwtje die met honderden bij elkaar kunnen zitten.

De leeftijd van vlinders hangt nou samen met het weer. Bij mooi weer kunnen ze enkele weken leven bij slecht nat en koud weer soms maar een paar dagen.

Bepaalde vlinders leven juist erg lang de Citroenvlinder kan een jaar oud worden. En ook de vossen Dagpauwoog, Kleine Vos, etc. gaan vaak lang mee en overleven als vlinder zelfs de winter door op een droge beschutte plaats een winterslaap te houden.

Veel succes met je spreekbeurt

Maarten Kuiper 17-06-11 22:46:51

Hallo Macro,
Na wat googlen naar libellen soorten kwam ik terecht op jouw site. WOW! wat een schitterende website en wat een informatie. Ik ben zelf onlangs begonnen met Macrofotografie (het is wel moeilijk!) en ik vroeg mij af wat voor apparatuur jij zoal gebruikt. Ik zet deze site zeker in mijn favorieten!
Bedankt voor de prachtige fotos en de vele informatie.
Groet,
Maarten Kuiper


Reactie:
Hallo Maarten,

Bedankt voor de complimenten. Mijn camera heb ik in de reacties hier onder al eens beschreven het is een compact camera A650is.

Macrofotografie vergt de nodige geduld en een flinke dosis geluk. Het laat zich namelijk nooit afdwingen. Je bent afhankelijk van wat je die dag zoal tegenkomt. Vervolgens moet het ook nog ergens op een mooi plekje gaan zitten en blijven zitten zodat je er een leuke foto van kan maken.

Veel succes met je nieuwe hobby als dit virus je eenmaal te pakken hebt laat het je niet zo gauw meer los.

Laura 16-04-11 21:05:40

Hallo.
Vorige week zondag was ik met mijn vriend aan het wandelen in het bos, en ineens stond ik bijna op een slang.Hij kwam op me af en gleed daarna direct een beekje in.Ik schrok me rot, ben eens gaan zoeken op internet en ik denk dat het de ringslang was. Super leuk dat je zo ineens een slang voor je ziet. Wij wandelen heel veel, maar nog nooit zoiets gezien. Hartstikke leuk


Reactie:
Hallo Laura,

Een verrassende ontmoeting en vrijwel zeker een Ringslang. Ze zijn letterlijk watervlug. Op een zonnige dag in het voorjaar maak je goede kans een Ringslang te zien. Over het algemeen maak je vooral tijdens bewolkt weer en met wat temperatuur zelfs tijdens lichte regen goede kans op een slang. Mits deze voortkomt in het gebied dat je bezoekt natuurlijk. Een Gladdeslang zie je bijvoorbeeld het beste vlak na zonsondergang. Ze gaan dan voor hun holletje op de nog warme grond liggen.

Mocht je weer eens in die buurt zijn probeer dan iets verder voor je uit het pad te bekijken. De Ringslang heeft uitstekende ogen en voelt je voetstappen. Met wat geluk kan je dan deze schitterende slang wat langer bekijken. Mocht je er een zien ga dan op je hurken zitten en schuifel zachtjes en langzaam dichterbij let op je schaduw!

Wankja Ferguson 25-01-11 13:58:25

Hallo Macro,
Goede informatieve site. Ik vroeg me echter wat af, waarom denk je dat de aardakker een rol speelt bij de verspreiding van het klaverblauwtje?

Met vriendelijke groet Wankja Ferguson.


Reactie:
Hallo Wankja,

Tijdens mijn bezoeken aan deze soort in Nederland vond ik 's ochtends op de vliegplaatsen het Klaverblauwtje slapend op deze plant. Als waardplant geldt Rode Klaver maar als slaapplaats schijnt het Klaverblauwtje Aardaker erg prettig te vinden. Ik vond het nogal opvallend de vlinders hier 's ochtends steeds aan te treffen.

Nu komt het Klaverblauwtje hier in Nederland maar zeer lokaal voor en meestal is dan Aardaker voorhanden. Rode Klaver is echter totaal niet zeldzaam en je zou verwachten dat daardoor het Klaverblauwtje een grotere verspreiding zou hebben. In de Ardennen komt de vlinder zeer algemeen voor ook in grote getale zonder Aardaker. Daar zijn de weide dan ook vol met allerhande kruidachtige planten. Een variatie die je in Nederland zelden terug vind.

Frits Remmers 04-10-10 16:07:04

Hoi Marco.
Wou je even zeggen dat je maar een kei mooie site heb,
Wat ik iets minder vind is de @macro's maar ja snap jou wel voor het kopieren van jou foto,s.
Ook jou video even gezien van de libelle's echt mooi..
Dus zou zeggen ga zo door en hou je site wel in de gaten en staat inmiddels al bij mij favorieten.............
Ik zelf beginnend fotograaf en zou graag eens weten met welke lenzen dat jij de foto's maakt en camera.
En gebruik je ook een flitser krijg mijn foto niet zo scherp als jij dus elke tip is welkom.
bij voorbaat dank.
Groeten.Frits


Reactie:
Hallo Frits,

Sorry voor de zeer late reactie hopelijk heb je er nog wat aan nu het voorjaar weer op gang komt. Het type toestel dat ik gebruik heb ik verderop al eens beschreven in dit gastenboek een Canon A650is. Voor het maken van scherpe opnamen is het belangrijk een zo hoog mogelijke sluitertijd te kiezen. De beweging die je maakt met de camera en het onderwerp dat je fotografeerd mag niet groter zijn dan het kleinste detail dat je wil fotograferen. Als je de haren en schubben van een vlinder scherp op de foto wil hebben dan begrijp je dat er zeer weinig bewegingsvrijheid over blijft. Kies daarom handmatig en aan de hand van het beschikbare licht een hoge sluitertijd om deze bewegingen te niet te doen. Ik hou tijdens het maken van een foto meestal mijn adem in. De foto's van de Kolibrievlinder laten zien dat je met een hoge sluitertijd een onderwerp letterlijk kan bevriezen. Het gebruik van een flitser raad ik af omdat hiermee veel contrast en daardoor detail verloren gaat.

Olga Stikkel 12-08-10 17:58:08

Hoi Macro,
Ik ben zelf ook weer met vlinders fotograferen gestart dit seizoen en dacht laat ik nog eens op jouw site kijken. Ten opzichten van een paar jaar geleden is hij erg uitgebreid. Je hebt er prachtige foto's opstaan.
Van de week had ik de primeur om getuigen te mogen zijn bij het leggen van eitjes van het landkaartje, echt een super foto geworden.
Nou succes met het vlinderen, er is trouwens een nieuw vlinderboek uit
ISBN

9789052108018, maar misschien heb je hem al.

Groeten Olga


Reactie:
Hallo Olga,

De manier waarop het Landkaartje haar eieren legt is echt apart. Ik ben het zelf helaas nog niet tegen gekomen wel de rupsen. Het boek heb ik pas geleden van een mede vlinderaar gekregen en het is zeker een mooie uitgave.

Lies Hoekstra (wervelwind) 26-07-10 13:25:52

Ik ben toevallig op de site terecht gekomen, heb daar absoluut geen spijt van.
Mijn ogen uitgekeken , want ik ben gek van vlinders en rupsen, laatst heb ik de kleine ijsvogelvlinder nog op de foto gezet in het plaatsje Delden in Overijssel.
Ik zet de site bij favorieten zodat ik hem regelmatig kan bekijken met een 3d bril ( moet ik eerst nog kopen hoor.
Vriendelijk groetjes Lies Hoekstra.


Reactie:
Hallo Lies,

De Kleine IJsvogelvlinder is een van mijn favoriete soorten. Vooral de verse exemplaren zijn bijzonder mooi. Als je een 3D bril hebt zou je dan je ervaring hier in het gastenboek willen zetten. Ik ben benieuwd wat je van mijn 3D foto's vind. Veel succes met je hobby. Wie weet loop je nog een verdwaalde Keizersmantel tegen het lijf. Daar maak je in die regio zeker kans op.

Roland Meyer 17-07-10 20:51:44

CIM100NCD40DSC_0507">Hoi,

Ik zou jou graag een foto willen sturen van een libelle die ik in de tuin van de buren gemaakt heb.
De buurjongen en ik zijn zeer benieuwd wat voor libelle het is?

Groet,

Deniz en Roland


Reactie:
Hallo Deniz en Roland,

Helaas zie ik alleen maar een bestandsnaam en geen foto. Je kan de foto opsturen naar macro@deds.nl dan zal ik kijken wat voor libel jullie gezien hebben.

Edit 19 juli 2010,

Op de door jullie opgestuurde foto staat een vrouwtje Grote Keizerlibel -Anax imperator. Deze libel komt zeer algemeen voor en is familie van de Glazenmakers. Op mijn site heb ik er nog geen foto van maar die zal ik binnen kort toevoegen. De Grote Keizerlibel is een zeer krachtige grote vlieger en een geducht rover. Van dichtbij een foto maken kan erg lastig zijn want ze zitten niet zo vaak stil en ze zijn behoorlijk schuw. Jullie hadden best mazzel dat zij zo mooi bleef zitten. Veel succes met spotten want ook in je eigen tuin of die van de buren kunnen hele mooie dingen zitten.

1 2 3 4 5 > >>
Zoeken
Terug naar homepage
 


-Telefonsich bereikbaar
-Snelle reacties
-Supersnelle SSD hosting
-Voor welke website een gepaste oplossing
-Al vanaf € 1,95 p/m
-Gratis verhuisservice
Klik hier en begin

-20+ jaar ervaring
-Grootste aanbieder van Nederland
-Gratis SEO-check
Klik hier voor gratis en vrijblijvend advies