Frie 20-03-12 10:48:57

Viering Lente-equinox 18 maart 2012

Kunnen we dansen en de lente vieren als het land in rouw is, als we dat verdriet ook in ons voelen ?
Bij sacrale dans kan dat.
Er is de muziek die stil maakt en verzacht.
Zeker met de hemelse harpklanken van Veerle die ons begeleidt.
Er is de dansbeweging die ons verbindt met de andere dansers, jij en ik, samen, één beweging...
Ik voel dat deze verbondenheid veel verder reikt dan deze kring.
Dansen kan zijn als de lente , zo uitbundig bloesemend.
Dansen kan ook troostend zijn, als een kleine sterretje dat je vergezelt in de donkerste nacht.
Dank je Maria-Rita, Veerle en de danser(s)(essen).
frie

een danser 18-05-11 09:54:34

PRH heeft me leren ontdekken dat al wat ik deed té was.
Via PRH heb ik geleerd dat ik kan en mag opkomen voor mezelf, dat ik kan kiezen voor tijd voor mezelf.
Stilletjes aan word ik de persoon die ik diep in mezelf ben en durf ik me ook zo tonen aan mijn omgeving.
Reeds lang ervaar ik echter dat er nog steeds een rem staat om met mijn gevoelens naar buiten te komen. Ik had steeds het gevoel dat die rem bleef opstaan en dat ik steeds leefde en nog leef vanuit mijn verstand. Ik had het gevoel dat als ik me echt goed in mijn vel voelde, mooie muziek hoorde, er iets diep in me lag te woelen om naar buiten te kunnen.
Het gevoel om te bewegen was sterk aanwezig, maar toch had ik het gevoel dat mijn armen en benen verkrampten.
Tijdens een PRH-cursus zag ik een folder van sacrale dans. Het leek me iets rustig, niet uitbundig, dus veilig voor me.
De stap zetten naar, was echter op dat moment nog een stap té ver.
Een volgende cursus was er mogelijkheid om aldaar ’s avonds met een groep sacrale dansers mee te dansen. Het voelde héérlijk, ik voelde me echt ontspannen.
Via een vormingswerker van PRH werd ik verwezen naar de website Mariposadans en uiteindelijk, na veel wikken en wegen zette ik de stap en nam ik eindelijk contact op en mocht een proefles volgen.
Het was een hele ervaring; de prachtige muziek, de rustige gemoedelijke sfeer, de verbondenheid met de andere dansers; het gaf me rust en ontspanning.
Hier hoefde ik niet alleen te dansen, bewegen. Het “opgelegde dansen” maakt dat het veilig voor me is. Hier word ik meegenomen in de kring door de andere dansers, wat het voor me gemakkelijker maakt.
Op het moment dat ik echter eventjes werd losgelaten en alleen moest draaien in de ruimte, was het echter nog steeds alsof mijn armen en benen verkrampten. Alsof ik geen ruimte kon of durfde innemen.
Voor het eerst , na anderhalf jaar, voelde ik me vorige zondag super. Ik werd een algemeen fijn gevoel gewaar, een gevoel van vrijheid, van vrij kunnen bewegen bij het draaien, in de ruimte; ik durfde mijn plaats innemen in de ruimte.
Het geeft me hoop voor de toekomst om me eindelijk volledig te kunnen uiten, me eventjes los te voelen komen van dat verkrampte gevoel.
Eventjes kon ik uiten wat de muziek steeds in me teweeg brengt.
Ik voelde de energie in me stromen. Eventjes kon ik ten volle leven vanuit mijn wezen, zoals ik me diep in mijn wezen zo dikwijls voel.
Het is voor me een welgekomen aanvulling op mijn PRH cursussen en begeleiding.


Bart Boonants 27-12-10 17:43:09

Vieirng Winterzonnewende 12/12/2010
Langs deze weg wil ik je nog eens extra bedanken voor de mooie viering die ik heb mogen beleven. Ik had het warm van binnen en ben blij dat ik er bij was.
Het licht was echt aanwezig in de viering. Ook de mooie, huiselijke locatie was een grote troef tot het welslagen. En de vele mensen staven het spreekwoord : hoe meer zielen, hoe meer vreugd. De winterzonnewende was een feest voor elke aanwezige en dit tot grote vreugde en tevredenheid voor het Hogere. Want van daaruit komt de kracht die we nodig hebben.

Fabiana 26-12-10 10:31:29

Winterzonnewende 12 december 2010.

Dansen is voor mij een bevrijding; ik kom in contact met mijn innerlijke kind en dat geeft een licht, warm gevoel van binnen.
Zondag heb ik echt genoten van de mensen rondom mij, van de verbondheid met hun en mijzelf.
Ik vind je manier van lesgeven schitterend. Ik hou van je stijl: explosief, soms sterk, vol vrolijkheid.
Wat heb ik van deze zondag meegenomen? Veel warmte en liefde in mijn hart en een gevoel van "ik ben goed zoals ik ben".


Leen De Mulder 26-08-10 17:17:41

Een mens heeft zeven lichtpoorten op zijn lichaam, dat zijn de zeven chakra’s; in de kruin, het voorhoofd, de keel, het hart en de borst, de plexus solaris, het schootchakra of de onderbuik en vervolgens de stuit of het sacrum.
Deze zeven poorten zijn zeven bewustzijnsniveaus.
De Sumeriërs waren op de hoogte van de chakra-uitbouw van de mens. Zij hadden die leren kennen door contact met de populatie die toen in Indië woonden en die we de pre-Hindi zullen noemen; de vroege Hindoe-bevolking.
Zij wisten reeds met energieën te werken, hun dansen, de sacrale dansen waren er op gericht om de energieën te bevrijden en deze ter beschikking te stellen aan het volk.
Tijdens grote sacrale feesten moesten de tempelmaagden dansen in lange rijen met speciale gebaren en houdingen waardoor er energie werd gedeblokkeerd bij de toeschouwende menigte. Altijd hebben sacrale dansen de hemel op aarde gebracht. Alleen weet men niet goed hoe.
In feite zou men als gemakkelijke invalshoek om jezelf te leren uiten en energie te laten stromen de sacrale dans opnieuw moeten opnemen. Men zal voelen hoe het lichaam smacht naar beweging en bevrijding, maar in harmonieuze vertaling. Geen moderne dansen, geen rock of wals, maar de sierlijke elegante gebaren die met energie zijn geladen en waarbij men zichzelf beter voelt worden omdat er contact ontstaat met de onzichtbare wereld.

Linda Hendrichx 16-08-10 19:52:10

Ik hoor zoveel lovende commentaren op jullie komst dat ik al spijt heb er zelf niet mee te hebben van kunnen genieten.
Volgens mijn collega was het een supper fijne ervaring voor onze gasten maar ook voor de patienten en hun familie van de palliatieve eenheid was het een ware belevenis.
Ginette drong er op aan om deze activiteit mochten jullie dat zien zitten op regelmatige bassis te herhalen. De lovende woorden van onze gasten, "ik voelde de stress zo van me afglijden " ik voelde de energie die vrij kwam door heel mijn lichaan stromen "
Ik wil jullie allemaal bedanken voor de komst naar ons palliatief centrum , voor velen misschien niet zo evident, maar zo een helende gebeurtenis voor velen dat ik echt hoop dat we jullie nogmaals mogen begroeten in ons centrum en dan op een dag dat ik kan meegenieten .
Vriendelijke en dankbare groeten
Linda

Esther Dillien 15-08-10 16:58:25

Uittreksel uit: 'Verslag Creastage: workshop ‘Sacrale dans’ (19-05-2010)'

Op woensdagavond 19 mei nam ik deel aan een sessie sacrale dans bijMaria – Rita. Allereerst stond ik er een beetje sceptisch tegenover, maar ik was vooral benieuwd naar de gang van zaken tijdens deze workshop.
Op woensdagavond zijn er tijdens de sessie een 8-tal vaste leden. Deze mensen dansen gedurende twee uren in een kring (met in het midden een brandende kaars) op muziek.
Allereerst was er een soort van meditatieve dans die ervoor zou zorgen dat de leden open zouden komen voor zichzelf en voor anderen. Ik ervaarde dit persoonlijk als een moment van ‘tot rust komen’!
Nadien werden er verschillende stijlen van dansen uitgevoerd. Deze varieerden van ‘heel rustgevend en spiritueel’ tot ‘heel levendig en plezierdansen’.
In al deze dansen staat er één punt centraal: VERBONDENHEID MET ZICHZELF EN ANDEREN.
Tijdens de meeste dansen worden de leden van de groep verbonden door elkaar handen te geven, dit stimuleert de vriendschap en verbondenheid tussen de leden.
In de danssessie gaat het er niet om hoe goed je kan dansen, of dat je de passen correct onthoudt. De essentie is plezier beleven en zich goed voelen. Iedereen wordt tijdens deze sessies dan ook aanvaard en is gelijk voor elkaar!
De docente gaf me dan ook meteen een geruststellend gevoel, dat ik me niet moest enerveren als ik niet meekon met de groep. Ik werd dus direct om mijn gemak gesteld!
Er heerste een zeer rustgevende en vriendschappelijke sfeer tussen de leden.
De dans die mij het meest aansprak op de avond was de ‘vriendschapsdans’. Dit is een rustige, eenvoudige dans die uitbeeldt hoe je vriendschap met jezelf en met de wereld sluit. Het was een hele mooie dans die jezelf echt rust gaf. Ik vond het mooi om tijdens de dansen alle lieve gezichten van de groep te zien die genoten van het bij elkaar zijn. Tijdens het dansen leerde ik voor mezelf om me open te tonen en te laten zien wie ik ben. We moeten in deze maatschappij al maar al te veel een beeld van onszelf ophangen!
Ook waren er enkele meer ingewikkelde dansen, waarbij ik op een afstand hebben mogen kijken. Het was speciaal om de mooie harmonie in deze dansen te kunnen waarnemen.
Na ongeveer een uurtje was er een korte pauze. Dit was de ideale gelegenheid om even te proeven van de verschillende persoonlijkheden die in deze groep verenigd zijn. Ik voelde me meteen thuis tussen deze vriendelijke mensen.
Eén mevrouw van de groep geeft dramales aan kinderen, zij gaf een beetje van haar acteertalent prijs. Het was echt een grappige act met veel plezier tot gevolg. Op deze manier leerde deze mevrouw me dat men creatief kan zijn op elk ogenblik!
Een andere mevrouw is leerkracht in het tweede leerjaar. Zij begint iedere ochtend met een dansje uit de sacrale dans. De kinderen vinden dit enorm leuk en het zorgt voor een ‘rustig’ begin van de dag!
Het deed me nadenken, en ik denk dat het best mogelijk is om later in mijn eigen kleuterklasje zo’n dansje in te lassen in het morgenritueel, al dan niet gecombineerd met een gebed. Dit zal de kleuters stimuleren tot verbondenheid met zichzelf en met elkaar en op die manier kunnen ze rustig aan de dag beginnen.
Ik vond dit een heel interessante ervaring. Ik leerde dat mensen van allemaal verschillende aard open kunnen komen tot elkaar en vooral plezier hebben en een warme sfeer creëren door samen met elkaar te dansen.
Persoonlijk vond ik het heel fijn om deze mensen te leren kennen, met hen te kunnen praten en hen bezig te zien! En ik zag en hoorde dingen die ik later zelf zou willen toepassen in mijn klasje!
Zo zie je maar, ook al stond ik er in het begin wat sceptisch tegenover, je dient het eerst meegemaakt te hebben voordat je een oordeel over iets kan vellen!

Een danser 21-06-10 14:14:37

De viering van de zomerzonnewende: Het was goed en deugddoend op zeer verschillende niveaus van wie ik ben als mens, heerlijke muziek en dans, en dit samen gedanst met heerlijke mensen en goede begeleiding, in een echt wel aangewezen decor. Zelfs de weergoden waren met ons, want geef toe, het heeft soms geen haar/druppel gescheeld of de hemelsluizen zouden hun poorten geopend hebben, en dat is niet boven onze dansende voeten en hoofden gebeurd. Het was ook deugddoend iedereen nog eens terug te zien. Ik kreeg op een gegeven moment een beetje een gevoel van terug een beetje thuiskomen, in mezelf en in deze groep, wat op zich helend is. Ik heb er echt van genoten en zal er nog lang van nagenieten, dat voel ik. Heel erg bedankt voor deze dag.

Annemie 15-01-10 17:34:12

'k Was al een tijdje op zoek naar een plek waar Sacrale Dans gedanst wordt. Gevonden! Een telefoontje met maria-rita en ik besloot op een ijzigkoude woensdagavond naar Kapellen af te zakken. Reeds aan de telefoon voelde ik me heel erg welkom! Dat gevoel versterkte nog toen ik er was. Alles straalde zoveel warmte en gezelligheid uit.
Ik heb enorm genoten, vooral van de Méditation en Croix en van de dans Overgave. Het allereerste engelenkaartje dat ik ooit trok, was 'overgave'...
Bedankt, lieve maria-rita.

Liefs,
Annemie

frie 22-12-09 12:36:20

De winterzonnewende was mooi. Buiten die witte wereld, verstild en binnen een warme verbondenheid met lieve mensen. Soms ging alles als vanzelf in één vloeiende beweging. Soms voelde ik mezelf tegenwringen. Maar vooral de magische momenten blijven me bij... Ik voel nu vooral warmte stromen en in mezelf een lichtje...dat zal het soms duistere winterpad verlichten en de weg tonen naar een nieuwe lente...Bedankt aan iedereen.
frie

1 2 3 4
Zoeken
 


-Telefonsich bereikbaar
-Snelle reacties
-Supersnelle SSD hosting
-Voor welke website een gepaste oplossing
-Al vanaf € 1,95 p/m
-Gratis verhuisservice
Klik hier en begin

-20+ jaar ervaring
-Grootste aanbieder van Nederland
-Gratis SEO-check
Klik hier voor gratis en vrijblijvend advies