Kim Verboven 29-04-19 15:59:05

Hoi, bij wat googelen kwam ik op deze site terecht. exact de informatie die ik zocht. Ik ben nieuw op 23cm zoals er wel meer zullen zijn met de nieuwe IC-9700. Ik heb me alvast een 21el Anjo yagi geplaatst en ben opzoek naar de mogelijkheden.. Mijn interesse ligt bij de hogere banden 50Mhz en alles daarboven.. Ben zeer benieuwd naar 23cm en zou me graag inpikken (antennes, PA , pre amp ) voor EME op 23cm tegen de winter. voorlopig al eens wat ronddraaien met de 21el. Alle sugesties welkom ,, best 73s de ON4BCV Kim,


Reactie:
Beste Kim,

Heel verstandig dat je voor de nieuwe IC 9700 een behoorlijke antenne hebt geplaatst voor 23 cm. Naast een behoorlijke antenne is van belang om zo min mogelijk kabel verliezen te hebben en zorg voor een goede afstraling, dus hoger dan de meeste bomen of gebouwen in de buurt.
Hoe meer gain hoe meer je kan werken en hoe groter de fun.
Als kan gebruik dan ook een pre-amp dicht bij de antenne en een PA die de 10 W uit de 9700 nog wat op kan peppen. Een leuk vermogen is 100 tot 250 Watt output.

Het komende weekend is er een VHF-UHF-SHF contest, bij uitstek een gelegenheid om een eerste ervaring op te doen met het systeem zoals je nu hebt. Er is dan behoorlijk wat activiteit en dan kan je beslist wel een en ander werken. Ik schat in dat je Engeland, Duitsland, Nederland en Frankrijk wel kan werken. Als het meezit kan je misschien ook nog een OK station werken. Succes met de verbindingen.
Voor EME is het van belang echt veel antenne gain te maken, een schotel van 3 meter zou een hele goede start zijn. Daar kan je wel van alles op internet over vinden.

73's Hans PA0EHG

Bas - ON5HB 30-03-19 16:33:26

Hoi,

Ik heb geprobeerd het baken te vinden maar mijn websdr heeft het nog niet kunnen detecteren.
Wel heb ik een vlaggetje gehangen bij 3555.55MHz.

Zal het eens in de gaten houden, want mijn ervaring met WSPR is dat 10mW normaal wel waarneembaar zou moeten zijn als er iet of wat condities zijn.

Leuk experiment!

Groeten Bas.


Reactie:
Hallo Bas,

Dank voor je berichtje, als je het signaal op 3.555555 wil ontvangen kan je het beste met een SDR ontvanger werken met een goed spectrum display en de mogelijkheid om met hele kleine ontvanger bandbreedte te werken.
Ik gebruik hier een Perseus met een filterbandbreedte voor het spectrum display van 0,5 Hz, ik zie het spectrum van het baken vrijwel continu alleen s'nachts als 'de MUF te laag wordt zie ik helemaal niks.
Op het moment dat het spectrum in 0,5 Hz ruim 15 dB boven de ruis is kan ik het signaal ook werkelijk hoorbaar detecteren. Kijk anders eens op mijn life video van het baken hoe ik het ontvang dan kan je een indruk krijgen: https://www.twitch.tv/pa0ehg

Op deze tijd van het jaar is het baken het sterkste zo tussen 17 en 20 uur, ik kan het dan ook behoorlijk vaak horen op de koptelefoon.

73's Hans PA0EHG

Mike Rhodes 08-03-19 20:01:15

Hi, Found it very intersesting reading your article concerning the conversion of Surplus Plisch VEM1050(A2) Modules for use on 70cms. I have seen
available "Dual Modules" containing 1 off VEM1010
in Class A followed by 1 Off VEM1050(A2) in Class A/B
Do you have any information for the VEM1010 that uses 2 off MRF1060 in Class A ? and suggestions for conversion of that stage ? Many thanks Mike


Reactie:
Hello Mike,

I am sorry I don't have experience with the amplifier in front of the one I modified. Probably it will need adding a few capacitors similar to my modification bit I don't have these amplifiers.

73's Hans PA0EHG

larry 24-09-18 14:21:58

hi on the vsat (seatel) tracking system i have sucessfully used the vk5dj tracking system with stepper motors to control my own 1.2 meter 10ghz dish and am now in the process of modifying a 2.1 meter dish (seatel again) at the ncrg radio club in perth western australia.our amp is a twt 100 watt unit but a long way to go on project.tonight i was hoping to listen to beacon but apparently its off air.


Reactie:
Hi Larry,

Thanks for your entry on my guestbook.

I have my system working as it was used as VSAT terminal. I am also to send commands from my computer to steer the antenna but I am not yet able to couple some moontracking programm to the VSAT terminal and track the moon or the sun.
I will take a look at the VK5DJ tracking software, perhaps this will help me forward.


Best 73's Hans PA0EHG

fred marks 05-07-18 13:23:46

Hallo Hans,
Mooie website! Volg met interesse de metingen van het PA0RYL baken. Mijn enige prestatie op hoge frequenties is first met UK op 3cm, met een 2K25, heeeel lang geleden.

73 Fred, PA0MER


Reactie:
Hallo Fred,

Dank je voor je berichtje.

73 Hans PA0EHG

Cor Blankendaal PA0P 27-05-18 23:34:53

Hallo Hans,

Ik heb net de kwalijke ontwikkeling m.b.t. de VERON op je site gelezen.
Dit is gewoon niet te geloven en niet van deze tijd.

Jammer dat we in een snel veranderende maatschappij in ons kleine landje niet beter (=gezamenlijk) kunnen vechten tegen de afname van het aantal gelicenseerde zendamateurs.

Helaas denk ik dat het gros van de VERON leden zo passief is dat ze het bestuursbeleid maar voor lief nemen, want dit dictatoriale gedrag is al heel lang aanwezig.

Voor mij is het recente gebeuren reden om na 50 jaar lidmaatschap afscheid te nemen van de VERON, ik voel mij hier echt niet meer thuis.

Zoals ik al eerder tegen je heb gezegd: denk aan je hart. Er is gelukkig nog een andere wereld buiten de VERON.

Groeten, Cor PA0P


Reactie:
Hallo Cor,

Dank voor je bericht in mijn gastenboek.

De ontwikkelingen van de afgelopen tijd zijn inderdaad wat triest.
Ik denk dat ik het maar hou bij de stelling die ik ook op mijn website heb staan:
"Dat ik geen lid mag worden van de "zendamateurvereniging Veron" zegt meer over Veron als vereniging, dan over mij als zendamateur !!"

Groeten, Hans PA0EHG

Martin J. Köppen 20-11-17 12:14:31

Dag Hans,
Weer een poos geleden dat wij elkaar gesproken hebben, maar ik ben nog steeds actief met de hobby bezig vanuit Wijchen. Helaas is op 6 maart 2017 mijn echtgenote Lies overleden. We waren bijna 55 jaar getrouwd en ze zou in october 80 geworden zijn. Tja, hoe dan verder ... eerst 3 maanden in mijn caravan geleefd en rond begin september een nieuwe uitdaging gestart: weer van thuis actief worden op 10 GHz en dat is inmiddels gelukt met een oude DB6NT kit met 200mW uit en een 48cm Procom. Momenteel alleen met PA0TGA gewerkt van wie ik altijd ook het baken PA0TGA/B uit Nijmegen hoor binnenshuis. Dat station werkt en ga ik gebruiken voor rainscatter, waarschijnlijk vanaf de Maasdijk met mooie uitzichten.
Inmiddels ben ik gestart met een wat meer potent station met een 1m50 prime focus schotel voor de achtertuin. Het buitenwerk en Az/El sturing is in voorbereiding en daarvoor krijg ik veel hulp van onze actieve PE1MMP contestgroep, PA0HRK en ON4CDU. In ieder geval ga ik proberen wat te horen of zien via de Maan en in bestelling is daarom de MKU 10 G4 PROF transverter van Kuhne en een atoomgekoppelde bron voor 10MHz via AliExpress. Beiden verwacht ik tenminste vóór Sinterklaas. Dan komt de moeilijke fase die ik op mijn inmiddels 82e levensjaar hoop te mogen waarmaken: wat power en echt een EME contact. Ik houd je op de hoogte want na de first op 10 GHz met België, heel lang geleden, zou dat een kroon op mijn hobby zijn ... Ik ben 3cm altijd trouw gebleven. Tot ziens ergens, groeten van Martin J. Köppen PA0MJK in Wijchen.

PE1DWA 06-10-17 18:05:46

Hallo Hans,

Wat een interessante Website heb jij gemaakt,boordevol informatie over Microwave-ontvangst en zendapparatuur en de verbindigen die je daarmee tot stand hebt gebracht in de loop van de jaren.

Ikzelf houd me hier ook mee bezig,maar hoofdzakelijk op het gebied van ATV zoals je misschien zult weten,de hoogste frequentie die ik daar kan maken is 24 GHz. Voor 24 GHz hebt ik een amplier die ca.1,5 Watt kan leveren,dus een riant vermogen,ik maak veel gebruik surplus materiaal net als jij,Ebay is daarbij een dankbare leverancier.

Verder wat heb jij daar leuke katten,eveneens een hobby van mij,we hebben er ook een flink stel gehad,eveneens met gezondheids-problemen,maar we hebben ze er altijd doorheen kunnen slepen,net als jullie.

Groeten Hans PE1DWA.


Reactie:
Hallo Hans,

Dank je voor je berichtje.
Grappig dat veel amateurs ook vaak dezelfde andere hobby's erop nahouden.
ATV is niet helemaal mijn ding, een jaar of 30 geleden heb ik een 70 cm ATV zender gebouwd maar daar is het bij gebleven. Ik ben toen omhoog in freq gegaan wat toen nog een hele uitdaging was. Daarna met EME begonnen en zo verder gegaan.

Veel plezier nog met onze gezamenlijke hobby.

Groeten, Hans PA0EHG

Ivan OK1IL 17-09-17 19:54:25

Hello Hans,
I read your recommendation how to measure Sun noise using FCD Pro+ and SpectraVue on the Moonnet.
I tested it without antenna first, because I am not QRV, I had to remove all antenna cables by the house repair works.
It is great configuration and I am sure it will work with the signal split between FT 950 and FCD at the TR 1296/28 IF output. I have been using FCD with Linrad and MAP 65 to see the complete 23cm EME band from 1296,00 to 1296,096 MHz until now. No problem to switch to SpectraVue when needed.
Thank you for great idea , hope to work you soon,
see my QRZ.COM,
best 73 Ivan OK1IL

Jerry 02-07-15 04:21:49

Hello Hans I am trying to learn if I can approximately determine the System Noise of my satellite tracking receiving system. I detect a 11 dB increase in received noise level as I scan the 2.8 meter dish thru the Sun, at 8 GHz. Can I determine the "Antenna Temperature" of my system from this 11 dB?
Jerry KD6JDJ


Reactie:
Hello Jerry,

You can determine the system performance and antenna temperature after you measured the solar noise.
I would suggest you to use the VK3UM eme calculator for this, this is a very good tool to calculate the solar noise related to all the parameters from your receive setup.
Just go to the VK3UM website and download the eme calculator.

If you cannot work it out let me know and I will make some calculations for you.

Best 73's Hans PA0EHG

1 2 3 4
Zoeken
Terug naar homepage
 

Meer halen uit je website? Start met zoekmachine optimalisatie bij Jenda