Anne 09-08-16 10:34:09

Hallo
Ik heb nu ongeveer één jaar mijn forpus maar de laatste tijd vertoont hij raar gedrag, z'n veren zetten op als hij het gekraak hoort van een plastic zak en ook zijn speelgoed balletje hij valt het meestal ook aan. Het gedrag is begonnen toen wij hem een ongezouten pinda hebben gegeven


Reactie:
Hallo Anne,

Vreemde zaak!
Je zou bijna denken dat de vogel een pinda-allergie heeft.
Ofschoon... na één pinda zo'n heftige reactie die ook nog lange tijd aan blijf houden..... ik kan het me niet voorstellen.

De vogel blijkt agressief te reageren op bepaalde geluiden, kraken van een plastic zak en het geluid van een speelballetje.
Zorg er eens voor dat de vogel die geluiden een tijdje niet hoort en kijk dan eens naar de reacties van de vogel.
Is de vogel dan normaal... geef dan de vogel eens een pinda en kijk hoe deze daarop reageert.

Mogelijk dat deze testjes je meer duidelijkheid geeft over wat jouw vogel 'triggert' tot agressie.

Zodra je weet of het iets psychisch (reageren op geluid) of iets fysisch (reageren op het eten van een pinda) is waarop de vogel reageert kan je daar gepast op reageren.

Reageert de vogel op een ongewenste manier op bepaalde geluiden dan is dat vrij eenvoudig aan te pakken.
Maak gewoon die geluiden niet meer of.....
Maak betreffend geluid en beloon de vogel met een kleine lekkernij.
Herhaal dit regelmatig en de vogel zal het geluid gaan associëren met de beloning en op den duur het geluid graag willen horen.
Streef er naar de beloning reeds te geven vóór de ongewenste reactie van de vogel, doe dit door de vogel de lekkernij reeds voordat je het geluid maakt te tonen.

Blijkt de vogel juist vreemd te reageren na het eten van een pinda, geef de vogel dan in het vervolg geen pinda's meer te eten.


Succes,

Frans

Jeanne van de Geest 05-08-16 16:28:43

hallo Frans
ik heb met grote belangstelling je site gelezen en steek er heel veel van op. sinds een paar weken hebben we een Pyrrurha, gelden daar dezelfde regels voor? onze dochter heeft een verstandelijke beperking en houdt heel veel van dieren. zelf heb ik ze ook liever dan mensen. mijn dochter en ik voeden samen de vogel op maar door dat Wendy erg trilt, is de vogel onzeker en bijt nogal flink. ik heb dus heel veel aan je tips. het grootste deel van de dag besteden we aan onze dieren. hond, kippen, vissen, valken en grasparkieten. we hebben veel plezier in het maken van de speelboom en onze huiskamer lijkt een grote volière. Maakt ons niet uit zolang we er allemaal maar plezier in hebben. Chico (pyrrhura) wil steeds in onze mond en schraapt
de tanden "schoon" wat is de oorzaak hiervan.
hoor graag van je
groet Jeanne


Reactie:
Hallo Jeanne,

In principe is alle informatie die je op de website vindt bedoeld voor alle kromsnavels, dus ook voor de Pyrhurra.
Natuurlijk is het altijd verstandig om alles wat je met de vogel doet vooraf zelf te toetsen. Sta je ergens niet achter... dan moet je het gewoon niet doen!
Het is vervelend dat jullie pyrrhurra bijt. Ikzelf zou in ieder geval de punt van de snavel met een vijl iets afronden waardoor er wellicht minder schade ontstaat.
Daarnaast is het misschien verstandig dat je dochter bij het spelen met de vogel handschoenen draagt. Zodra de vogel merkt dat bijten geen zin heeft is de kans groot dat de vogel minder gaat bijten. De vogel bijt vaak uit onzekerheid, of uit speelsheid.
Wanneer de vogel goed tam gemaakt is zal deze ook veel minder bijten. De vogel kan men vaak eenvoudig goed tam maken door deze eerst te wieken. (zie "kortwieken", "badkuiptherapie" en "theedoektherapie"

Ik moet echt gissen naar de oorzaak van de gewoonte dat jullie vogel graag in de mond de tanden schoonmaakt.
Dergelijk gedrag kan ontstaan wanneer men de vogel vaak lekkernijen aanbiedt via de mond. De vogel is dan gewoon op zoek naar lekkers, of probeert via het tandenpikken jou te stimuleren om iets lekkers te geven.

Groetjes aan jou en speciale groeten aan je dochter,

Frans


Melissa 21-07-16 11:49:09

Hallo,
Ik heb een vraag,
Ik heb een grijze roodstaart van 3 jaar. Mijn vader heeft een grijsje van 16 jaar. Beide papegaaien zitten heel hun leven alleen. Ze kennen elkaar wel van korte logeerpartijtjes. Nu is de papegaai van mijn vader hier voor 3 weken, maar mijn vader twijfelt om hem aan mij te geven omdat de gaai bij hem plukt en bij mij niet.
De grijsjes lijken elkaar wel leuk te vinden, en praten veel met elkaar. Zou je ze, ondanks ze gewend zijn alleen te zijn, bij elkaar kunnen zetten? Geslacht is bij beide onbekend.
Gr. Melissa


Reactie:
Hallo Melissa,

Ik begrijp uit je verhaal dat de 16 jarige grijze roodstaart (van je vader) plukt maar het uitstekend naar zijn zin heeft wanneer deze bij jou komt logeren.
Ook jouw 3 jarige, niet plukkende, grijze roodstaart geniet van het aanwezig zijn van de 16 jarige soortgenoot.

Beide papegaaien hebben eigenlijk reeds duidelijk aangegeven dat zij elkaars gezelschap wel op prijs stellen.

Ik zou beide papegaaien bij elkaar houden, de kans is gering dat jouw papegaai ook gaat plukken, veel groter is de kans dat de papegaai van jouw vader ophoudt met plukken.

Zeker wanneer je beide papegaaien op een juiste manier de juiste voeding aanbiedt..... Foerageren dus!

Groet en succes,

Frans
Natascha 13-07-16 13:21:04

Beste Frans,

Bedankt voor uw reactie.
Wij hebben vorige week Flip, en Will gewiekt. Sindsdien gaat het een stuk beter.! Zoals u zelf aangeeft, ze zijn een stuk makkelijker te behandelen.
Beide reageren ze nu een stuk beter op de training, ze willen niet meer wegvliegen en opstappen gaat nu zonder problemen. Ook als ze samen zijn, zijn ze een stuk rustiger. Al met al boeken we op deze manier snel vooruitgang.! Nogmaals dank.!!

Met vriendelijke groet,
Natascha


Reactie:
Hallo Natascha,

Het is natuurlijk fijn om te lezen dat mensen (en papegaaien) baat hebben bij de informatie die je op de website kan vinden.

Kortwieken is vooral gedurende het tammakings-proces een probaat middel.

Is de vogel eenmaal goed tam dan zou je eventueel het vervolg-kortwieken achterwege kunnen laten. De vogel zal tam blijven!

Kan de vogel weer vliegen, je verliest dan wel een deel van de controle en er bestaat een kans dat de vogel wegvliegt of op ongewenste plaatsen gaat zitten.

Mijn ervaring is dat het gewiekt houden van de vogel op den duur veel prettiger is voor zowel de houder alsook voor de vogel.
De vogel kan dan weliswaar niet vliegen maar krijgt daardoor vaak wel veel meer rust, aandacht en vrijheid terug.

Groeten,

Fransmarianne 05-07-16 21:15:21

oke frans dank je wel je hoort van mij gr marianne


Reactie:
Hoi Marianne,

Succes gewenst,

Frans

natascha 05-07-16 04:50:12

Beste Frans,

Allereerst wil ik u bedanken voor het maken van uw page.
Leuk om te lezen en erg informatief, super.!

Ik heb zojuist het dagboek gelezen over Henriette en Harry en ben heel benieuwd naar de afloop..

Wij hebben zelf een soortgelijk probleempje met onze 2 aga’s (Flipper & Willie). Individueel zijn het poppies, maar zodra je ze na het trainen weer bij mekaar doet is het feest.. In de douche gaat het super. Opstappen, kusjes geven, niet bijten, ze doen het allemaal en ze genieten ervan. Maar zodra je terug komt in de woonkamer vliegen ze meteen weg, en opstappen ho maar.. Ook trekken ze mekaar volledig mee in het negatieve gedrag. ( De enne gaat herrie maken in de kooi, en de andere van de boom de gordijnen in, naar de kooien en terug. ) Meestal loopt dit uit in een kat en muis spel van een x aantal minuten.. Nu dacht ik, het zal wel tijd nodig hebben, gaande weg zal dit gedrag wel veranderen. Maar dat gebeurt niet… Tevens zorgen die momenten van strijd dat mijn tamme forpus & valk (lady & bleu) dit gedrag natuurlijk ook meekrijgen.. Lady kijkt hier niet echt naar om en is zogezegd de ideale vogel. ( al kan ze ook grumpy zijn zo nu en dan..) Maar bleu kijkt toch een beetje tegen ze op, en begint dit negatieve gedrag ook mee te doen.. Dit alles zorgt er dus voor dat alle 3 de vogels hier last van hebben, en de trainingssessies niet optimaal resultaat opleveren..

Ik ben nu al enige tijd aan het worstelen met mezelf hoe dit het beste op te lossen. Het laatste wat ik eigenlijk wil is de aga’s hun vliegplezier ontnemen door ze te wieken, maar na het lezen van het stukje over Henriette en Harry lijkt me dit misschien toch de verstandigste keuze..? Tevens zat ik er aan te denken om me eerst meer te focussen op Willie aangezien hij het meest tam is.? (in de hoop dat Flip mee zal gaan in dit positieve gedrag.)

Ik ben erg benieuwd wat uw ideeën hierover zijn.!

Groetjes
Natascha


Reactie:
Hallo Natascha,

Ik ben en blijf, zoals wellicht ook wel uit de website op te maken valt, een enorm groot voorstander voor het wieken van kromsnavels.
Dat niet alleen om ongelukken en verlies te voorkomen maar ook om het gedrag van de vogels in toom te houden.
De beste trainings-resultaten krijg je natuurlijk wanneer je separaat met elke vogel traint.
Zodra de vogels positief reageren op de separate trainingen kan je het eens proberen met twee vogels tegelijk.
En dan zal je heel snel een van de grote voordelen van het wieken ervaren. De vogels zijn veel eenvoudiger onder controle te houden en men kan ze ook veel eenvoudiger corrigeren. Lees maar eens over de "badkuiptherapie", deze werkt juist zo goed en zo snel omdat de vogels niet weg kunnen vliegen.
Wanneer de ene vogel tam is wil dat niet zeggen dat de andere vogel daardoor sneller tam wordt. Focus je dus op alle vogels en train in eerste instantie met één vogel tegelijk in een aparte ruimte.

Over Henriette en Harry, beide vogels heb ik weggegeven naar een jong gezin.

Ik hoop dat je met deze informatie weer verder kan.

Groet,

Frans

marianne 04-07-16 17:55:52

hoi frans dank je wel maar nog even dit wanneer is het rui tijd weet jij dat bvd gr marianne


Reactie:
Hallo Marianne,

Normaal zitten vogels in het voor- en het najaar in de rui.
Echter bij vogels die in de huiskamer gehuisvest zijn kan de rui op elk willekeurig moment beginnen. Dat komt omdat de vogel nauwelijks het verschil tussen zomer en winter zal merken. De vogel krijgt dan waarschijnlijk ook geen echt winterverenkleed.
Veerverlies stimuleert bij de vogel de rui, dus een vogel die veel plukt toont vaak ook meer rui-verschijnselen.
Op de website staat zeker ook nog interessante info over de "rui".
Succes,

Frans

marianne 03-07-16 23:25:19

hallo frans het gaat heel goed met onze rico het praten is nog niet terug soms zegt hij iets en lacht hij mijn lach doet hij dan naar maar fluiten doet hij volop dus maar afwachten en hopen dat het praten terug komt met zijn veren gaat het heeel goed maar hij blijft poetsen en ik vind heel veel pluisjes geen veren maar kleine pluisjes wat is dat en kan ik hier iets aan doen kun je me advies geven frans bvd gr marianne


Reactie:
Hallo Marianne,

Het blijft de goede kant opgaan lees ik. Prima zo. Die pluisjes zou ik me maar geen zorgen om maken, het is heel normaal wanneer de vogel in de rui zit (dus extra veel nieuwe veren aan moet maken) dat er veel donsveertjes los komen.

Groeten,

Frans

marianne 14-06-16 19:12:05

hoi hoi frans het gaat beter met onze rico. hij eet zijn pellets goed en ik heb elke dag met appelazijn gesproeit vind hij niet leuk maar het moet. onder zijn vleugels zitten alweer nieuwe veertjes dus het gaat de goede kant op gelukkig. hij krijgt geen warm eten meer alleen wat groente fruit en af en toe een stukje vis. mijn vraag moet dat nu zo blijven betreft zijn voeding. en verder van zijn pellits vekruimeld hij best wel wat, en wat ik dan door de kruimels heen doe eet hij er niets meer van dat gooi ik dan ook maar weg hij krijgt 4eetlepels pellits en ongeveer een eetlepel is kruimels dus graag advies van jou verder bedankt voor het advies van de appelazijn is een aanrader voor dit soort problemen ik blijf het ook zeker geven in zijn drink water en met sproeien .dus weer bedankt frans ik hoor graag van je gr marianne .


Reactie:
Hallo Marianne,

Fijn om te lezen dat het weer wat beter gaat met jullie vogel.
Het lijkt mij prima wat je de vogel te eten geeft, pellets, groenten, fruit en soms wat vis. Waarom zou je dat menu veranderen?
De vogel verkruimelt 1/3 van de pellets. Geef hem eens 3 eetlepels in plaats van 4 eetlepels, en geef de vogel pas ander eten wanneer alle pellets echt op zijn.
Verkruimelde pellets kan je uitstekend verwerken in een "omelet" voor de vogel. (zie trefwoordenregister "omelet"

Groet,

Frans

Mario 08-06-16 22:26:35

Hoi, eindelijk een site gevonden waar berichten op staan van 2016 en niet van een jaar of 10 oud.
Even voorstellen ,ben een gepensioneerd brandweerman en heb van huis uit altijd een passie gehad voor deze gevleugelde vrienden.
Na 35 jaar honden te hebben gehad is mijn vrouw eindelijk overstag gegaan en hebben we een mooie jonge Witkuifkaketoe aangeschaft.
Caya is sinds anderhalve maand een door ons zeer geliefd huisdier geworden.
Mooie volière voor buiten en zijn slaapkamer binnen. Hoop nog veel te leren en te weten te komen hier.


Reactie:
Hallo Mario,
Gefeliciteerd met jullie aanschaf, ik hoop dat jullie met het nieuwe gezinslid ontzettend veel plezier zullen beleven.
Mijn advies... lees veel over het opvoeden van de kaketoe, het zijn echt heel lieve vogels maar ze hebben wel een heel strakke hand van opvoeding nodig.
Wees altijd héél consequent, dat is namelijk de enige taal die de vogel begrijpt.
Heel veel succes gewenst,

Frans

<< < 3 4 5 6 7 > >>
Zoeken
Terug naar homepage