Anonieme inzending via website 11-04-13 15:42:51

Over mensen met ALS; Ze hebben een hekel aan gedonder, en zullen dus alles doen om
brokken te voorkomen, tevens hebben juist zij de aanleg om zich als
geen ander ondergeschikt te maken aan een systeem of vorm van
ordening.ALS helpt om sneller dan anderen gedragingen van
medeweggebruikers, en risicogehalte van nieuwe situaties in te schatten.
Er is geen emotie nodig bij rijden.Opmerkingen: Ik heb mezelf verbaasd door kort na het behalen van mijn rijbewijs
schadeloos maanden als vertegenwoordiger in het land rond te rijden , op
uitsluitend onbekend terrein. Het was een ijzel winter...duizenden
kilometers gereden . Geen probleem.Geen schade.Geen winterbanden.Ik heb
het idee dat mijn ALS toestaat dat ik mezelf programmeer. Indien een
ander mij tracht te programmeren gaat bijna altijd alles mis.

Rianne Maas 11-04-13 15:39:16

Als ik zelf als voorbeeld mag nemen wil ik het volgende kwijt. Ik heb klassieke autisme met normale begaafde intelligentie.
Het
heeft me heel veel moeite gekost om mijn rijbewijs te halen. Ik ben
rond mijn 29e jaar begonnen met rijlessen en was bijna 31 jaar voordat
ik voor de 2e keer slaagde voor mijn rijexamen in een schakelauto. Je
moet nl. best wel veel handelingen verrichten en dit moest ik met hele
kleine stapjes bereiken om goed auto te kunnen rijden. Nu rijd ik zeker
15000 kilometer per jaar en ik heb, op de eerste jaar na geen ongelukken
gehad. Gelukkig. Ik rijd overal heen, en heb wel de radio aan, zodat ik
mij beter kan concentreren. Ik houd aan de snelheid en verkeersregels.
Met
een goede doorzetting en wilskracht ben ik blij dat ik een eigen auto
heb en er ook in kan rijden zonder een gevaar op de weg te zijn.

met vriendelijke groeten, Rianne Maas

Erna 19-11-12 20:32:47

Mijn dochter van 19 heeft PDD-NOS en vecht al een hele poos met het CBR. Vooraf met rijschool alles doorgesproken, bij EV nog gevraagd aan rijschool of PDD-NOS ook gemeld moest worden. Hoefde niet volgens rijschool omdat ze geen medicatie gebruikt. Bij 1e examen net gezakt op kleine punten. Bij 2e examen ging het door inmiddels opgebouwde examenstress niet goed en noemde de eigen rij-instructeur het woord PDD-NOS. Alles ging op slot: 5 maanden verder en nieuwe eigen verklaring, ondertekening huisarts met medische gegevens, consult psychiater en dan de medische rijtest. Gezakt natuurlijk, want inmiddels loopt de stress bij mijn dochter nog hoger op. Een 2e rijtest natuurlijk. Afgesproken was dat dezelfde examinator dit af zou nemen om haar vorderingen te kunnen zien. Niet dus: andere examinator die moet vergelijken met het verslag van de ander. Opnieuw grote stress natuurlijk en uiteindelijk het advies: automaat of rijschool met autisme specialisatie. Bovendien: Theorie-examen dat bijna gaat verlopen door alle wachttijden. Er wordt gezegd dat de rijtest geen examen is, maar het voelt als een mes op de keel, want anders kan je rij-ongeschikt verklaard worden. 80% van het probleem zijn haar zenuwen, maar alles wordt op de PDD-NOS gegooid.En dan moet je als PDD-NOS-er stressbestendig blijven? Als je niet stressgevoelig bent, dan zorgt het CBR er wel voor. Wij zijn weer terug bij af. Andere rijschool met automaat en weer een nieuwe rijtest.

2 verontwaardigde ouders 09-11-12 14:07:42

Onze zoon heeft een lichte vorm van PDD-NOS, is
begonnen met rijlessen toen hij 17,5 was en na 20 lessen is het examen
aangevraagd.Tijdens het examen vroeg de examinatrice aan hem of hij
misschien een vorm van autisme had waarop hij antwoordde: ja, PDD-NOS.
Toen begon het: we hadden de eigen verklaring
niet goed ingevuld wat NIET zo is want bij vraag 3 vragen ze of je
medicatie gebruikt (doet hij niet) en of je onder behandeling bent bij
een psychiater/psycholoog (is hij ook niet).
Het resultaat is dat hij een psychisch
onderzoek moest ondergaan bij en door het CBR gekozen psycholoog, de
kosten hiervoor bedragen € 260,00!! Dit moeten wij zelf betalen, het
CBR geeft niet thuis.
Na een maand wachten het “onderzoek” gehad: om
20.10u gingen we tegenover de beste man zitten, deze begon vragen te
stellen: ben je met politie in aanraking geweest, ga je op de fiets
naar school, drink je alcohol, zijn je ouders nog bij elkaar, heb je
broers en zussen, heb je veel vrienden en de laatste: ruim je je kamer
netjes op!!! That’s it en om 20.20u stonden we weer buiten, ietwat in
shock!!! Was dit nu alles?
Dit sloeg werkelijk nergens op. Nu dus afwachten
wat de uitslag van dit “gedegen psychisch onderzoek” gaat worden en of
hij een herkansing krijgt bij het CBR, wat een waardeloze club!! En
omdat ze een monopoliepositie bezitten kunnen ze dit soort zaken dus
gewoon doen, schandalig!!!!

evert mol 13-04-12 21:31:53

Mijn autistische zoon heeft na een geslaagde tussentijdse toets en een gezakt examen omdat het blijkbaar nodig was een controleur mee te sturen waardoor hij vanwege zijn autisme door debetreffende controleur gezakt is. Op naar de psychiater en dat wasgeen probleem. Vervolgens heeft het cbr in al zijn wijsheid besloten tot een rijtest. Mijn zoon had al 70 lessen achter de rug en heeft zonder problemen gereden. De rijtest is onmogelijk te halen want je bent al gebrandmerktven je moet bijna wel dingen fout doen is het niet nu dan wel in de toekomst. De betreffende cbr controleur kon niet concreet aangeven wat er moet gebeuren om in een volgende rijtest wel goed te rijden. Ik weet zeker dat dit onmogelijk is en vanwege de stress stoppen wij nu maar. Ik zou graag willen dat gezonde mensen ook een autistische rijtest zouden moeten doen.vrijel niemand kan dit halen. Lang leve het cbr. Mijn zoon heeft nu een behoorlijk trauma opgelopen enwij zijn ca.4000 euro armer. Wie stopt het cbr en zijn criminele controleurs.

anoniem 03-03-12 13:30:51

Het wordt tijd dat de evaluatie helemaal op de schop gaat.
Dat ding is al 40 jaar hetzelfde!

anoniem 15-02-12 00:57:28

Hallo ik ben 2 jaar trug ook geconfronteerd met deze dure schandalige en discriminerende wetgeving. Ik wilde vrachtwagenchauffeur worden maar door deze maatregel vind ik t levensgevaarlijk ze keuren je een keer af en je bent je rijbewijs en baan kwijt. En er komt ook nog bij dat je iedere 3 jaar ook een arboartsonderzoek moet doen wat ook weer geld kost.Daarom ben ik sinds vorig jaar geemigreerd naar belgie en heb daar mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald want daar ben ik niet met autisme bekent en mag je gewoon net zoals ieder ander een NORMAAL RIJBEWIJS hebben en ben je ook gewoon verzekerd. En die keuringen hebben weinig nut want er valt niks te keuren want de geschiktheid veranderd niet je mag alleen een hoop geld aftikken.Dus als je vrachtwagenchauffeur wil worden als autist of adhder en je wil geen heisa en zorgen? ga dan de grens over dan ben je overal vanaf het scheelt je een hele hoop geld

anoniem 06-02-12 15:31:34

Ik heb al ruim 11 jaar mijn rijbewijs, kan prima rijden (tot nu toe schadevrij), ook met normale versnellingsbak (sterker nog, ik heb nog nooit met een automaat gereden). Schakelen gaat gewoon probleemloos en vrijwel automatisch zoals bij vrijwel iedere automobilist.

En nu loop ik omdat ik binnenkort misschien de diagnose autisme krijg het risico dat ik alleen nog maar met een automaat mag rijden (wat zo ongeveer de standaard beslissing schijnt te zijn) en moet ik ook nog eens regelmatig flinke kosten betalen voor herkeuring.

Per saldo zou mijn rijvaardigheid zelfs achteruit gaan door deze verandering. Ik heb zelf geen auto, maar houd het rijden bij door regelmatig met de auto van mijn moeder te rijden. Maar dat is geen automaat, dus zou ik dan niet meer kunnen doen als ik alleen een automaat mag rijden. Ik ga niet voor met bijhouden (bovenop de kosten van keuring e.d.) nog eens regelmatig een auto huren, dus komt het er op neer dat ik nauwelijks nog zal rijden. Wat de verkeersveiligheid niet bevordert wanneer ik dan toch een keer rijdt. Oftewel precies het averechtse effect van wat de overheid probeert te bereiken.

Komt op mij over als een typisch geval van doorgeschoten regelgeving die zijn doel voorbijschiet en vooral kosten en rompslomp met zich meebrengen. Goed voor de werkverschaffing van CBR medewerkers en psychiaters maar verder weinig nut.

Anoniem 28-01-12 17:11:39

Ik ben jaren rij-instructeur geweest en heb het Aspergersyndroom. Mensen met ASS zijn heel goed in staat om hun rijbewijs te halen. Waar het om gaat is dat tijdens de rijopleiding de lesstof positief wordt benaderd. Autorijden is een leuke bezigheid, dit vormt de basis van de opleiding, het plezier in het auto rijden. De leerling moet met een goed gevoel de les kunnen afsluiten, ook al was deze les niet zo goed gegaan, de boodschap is dat het de volgende keer weer beter gaat (geldt natuurlijk ook voor neurotype leerlingen). Zo wordt de rijopleiding staps gewijs opgebouwd. Belangrijk is dat de leerling transparant weet waar hij of zij aan toe is en alles helder is. Stress is funest en niet nodig. Zo zijn de lessen puur en mooi voor de opleider om te geven, daar ligt de kracht. Voor het examen hoeft de leerling echt geen perfecte rit te maken. Iedereen maakt fouten, de leerling moet laten zien dat hij of zij zelfstandig auto kan rijden, dus deze voorbereiding voor het examen is op zijn plaats, dit verdient enige aandacht en helderheid. De leerling, instructeur en examinator vormen als het ware een team, die deze uitdaging aan gaan, zo moet het voelen en zo hoort het te gaan en dan is er niets aan de hand. Dus: het ligt niet aan het examen, maar aan de opleider en samenspel.

een moeder 27-01-12 11:53:46

autisten zoals mijn zoon (asperger) zijn altijd
hoffelijk in het verkeer daar elke agressie ontbreekt. Een Asperger heeft veel
meer oog voor detail in het verkeer dan de gemiddelde verkeers gebruiker.Bovendien
bevreemd het mij dat een inteligente adolesent van 18 jaar oud met een Havo 5
diploma zonder lichamelijke
handicapt een Keuring moet ondergaan !

1 2 3 4 5
Zoeken
Terug naar homepage
 


-Telefonsich bereikbaar
-Snelle reacties
-Supersnelle SSD hosting
-Voor welke website een gepaste oplossing
-Al vanaf € 1,95 p/m
-Gratis verhuisservice
Klik hier en begin

-20+ jaar ervaring
-Grootste aanbieder van Nederland
-Gratis SEO-check
Klik hier voor gratis en vrijblijvend advies